Дунайська Варта

прозорість, незалежність і глибина аналізу

Перед Орлівкою для ренійської влади збудували пам’ятник корупції

Перед Орлівкою, де з’їзд з траси на паромному переправу, запрацювала автозаправна станція. Світиться реклама той самої контори, що й в Болграді, й порядки такі ж: чеків не дають, банківські картки не приймають, паливо – середньої якості та дуже поганий кофе. Але дуже популярна – бо перед кордоном, тут люди йдуть і на Рені, і на переправу. Та хай працює той «Петромол», але…

У березні 2024 року ренійський виконком оприлюднив тільки-но затверджену містобудівну документацію, що під Орлівкою планується будівництво комплексу АЗС із магазином продовольчих та непродовольчих товарів, кафе, стоянки для автотранспорту та душової зони, з будівлею для обслуговування відвідувачів і готелем, зони мийки вантажних автомобілів, інших об’єктів інфраструктури та дорожнього сервісу; стоянки митно-ліцензійної для вантажних автомобілів.

Редакцію дуже здивувало, що процедура затвердження детального плану, без яку неможливо змінити цільове призначення земельної ділянки та отримати дозвільні документи на будівництво, адреси та ліцензії, завершена лише два тижні тому, а велика заправка вже працює та інші будівельні роботи фактично завершені.

І що ніхто не помічає цього беззаконня? Де будівельна інспекція, поліція, податкова, ренійські чиновники, районна адміністрація, держземресури. Раптово осліпли з невідомих причин?

Нашою перевіркою встановлено, що будівництво виконується на двох земельних ділянках сільськогосподарського призначення загальною площею 3,4 га, які належать ТОВ Діскорб.

Депутат Ізмаїльської районної ради Сергія Арабаджи, відомий у нашій громаді своєю позицію, за нашим проханням прокоментував для ренійців цю ситуацію: «Я намагався організувати харчування для дальнобійників на об’їзній, щоб малий бізнес сплачував податки до бюджету Рені, але Плєхов мені не дав. А в Орловці мер не бачить великого самовільного будівництва та продаж палива без акцизу!».

Депутат допоміг нам багато що розповів і це дозволило визначитись з підсумками:

— ПЕРШЕ: під Орлівкою, на повороті від Рени на паромну переправу, сьогодні можливо тільки вирощувати сільгосппродукцію, бо цільове призначення земельних ділянок не змінено;

— ДРУГЕ: все, що збудовано ТОВ Діскорб, – збудовано самовільно, без дозвільних документів, бо дозволів на будівництво заправок посеред поля в принципі отримати не можна;

— ТРЕТЄ: якщо це все вже працює – значить на території Ренійської громади панує повне беззаконня та корупція, яке не помічають ні правоохоронні органи, ні державна адміністрація.

І все ж, нам стало дуже цікаво: як київлянам вдалося побудувати заправку у прикордонній смузі під час війни та же з дикими порушеннями законодавства?

Є така людина в Рені, умовний Вітя Пиня, який має деякі зв’язки та вміє вирішувати питання. Подейкують, що весь цей рік – з моменту продажу земельних ділянок – він практично кожний день бував у ренійському виконкомі, зустрічався з мером та одним з його заступників, пив кофа з депутатами ренійської ради, виїжджав із міста та блукав по кабінетам державних контор…

Великий Кастанєда казав, що не треба нічому дивуватись, треба дякувати та славити за все, що відбувається навкруги. Тому слава чиновникам, які не хочуть виконувати закони! Слава бізнесу, який не сплачує податки! Слава ренійським керівникам та шахраям, які гарно вміють заробляти собі за наш рахунок під час війни!

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.