Дунайська Варта

прозорість, незалежність і глибина аналізу

Мішель Обама проти Трампа та французькі війська в Україні: головні медіапровали тижня. БЛОГ


Мішель Обама проти Трампа та французькі війська в Україні: головні медіапровали тижня

Низка українських медіа мали неприємні ситуації щодо достовірності матеріалів, які опублікували, не впевнившись у їх правдивості. Вашій увазі – головні медіапровали тижня.

Українські медіа «Бабель», «Главком», «Гордон», «Comments.ua», «Суспільне.Новини», «Espreso.tv» неправильно передали інформацію німецького видання «Der Spigel». 

Заголовки та матеріали були написані так, що у читачів могло скластися враження, ніби чинний президент США Джо Байден збирається несподівано відмовитись від висування на другий термін. Натомість за посаду глави американської держави може позмагатися колишня перша леді Мішель Обама.

При цьому злегковажили правильним поданням статті «Der Spigel» навіть такі видання як «Суспільне:Новини» чи «Бабель». Ці медіа входять до «білого списку» Інституту масової інформації та вважаються надійними.

Насправді ж у цитованому матеріалі скоріше йдеться про очікування виборців Демократичної партії, а не реальну ймовірність експершої леді висуватися в цьому році. Зокрема у тексті такі ідеї прямо називають «фантазіями». Крім того, сама Мішель Обама неодноразово заперечувала своє прагнення боротись за президентство.

Міністерство іноземних справ Франції спростувало інформацію про наявність будь-яких своїх військ в Україні.

«Дезінформаційні кампанії щодо підтримки України Францією не слабшають. Ні, Франція не надсилала війська в #Ukraine», – написали на офіційній сторінці відомства у соцмережі «Х».

Перед цим декілька як українських, так й іноземних медіа написали, що нібито бійців третього французького піхотного полку розмістили у Слов’янську для підтримки 54 бригади ЗСУ. Ба більше, стверджувалось, що західна держава планує надіслати до 1500 своїх солдатів. Про це, зокрема, повідомляли  «Главком», «podrobnosti.ua» та УНІАН. Останнє згодом уточнило, що інформація насправді не відповідає дійсності. 

Усі вони посилались на «ексчиновника Пентагону» Стівена Брайєна. У Міністерстві оборони США він працював ще в адміністрації Рейгана, тобто 35 років тому. Це, наприклад, зазначено на сайті Йорктаунського інституту, старшим науковим співробітником, якого він є. Більше того сам Брйєн неодноразово поширював російську пропаганду, про що писали українські видання як-от «Telegraf» та «Kyiv Post».

Так чи інакше, ці провали українських медіа свідчать про недостатню перевірку фактів. Журналісти часто стараються випередити один одного й у погоні за швидкими сенсаціями публікують матеріали, недостатньо розібравшись в інформації.

Читайте також: Фейки про депортацію чоловіків, подарунки у Telegram та французьких військових: моніторинг дезінформації на Волині у березні-травні





Source link

Copyright © All rights reserved. | Newsphere by AF themes.